Úvodní strana » Aktuálně » Stařené steaky

Stařené steaky

Stařící lednice jste si u nás v restauraci určitě všimli, ale už jste někdy ochutnali jedno z prémiových stařených mas? Přijďte si vychutnat nejprémiovější steaky na světě v té nejvyšší kvalitě označené certifikací USDA! Na menu teď nově najdete dvě stařené speciality z našeho dry ageru T-bone steak a Striploin steak.

A jaký je v nich rozdíl?

Na jednom kusu T-bone steaku najdete dva druhy masa. Vychutnat si můžete jak více propečenější jemné maso filet mignonu, tak výraznější chuť striploinu blíže u kosti. T-bone je pro svou velikost ideálním na sdílení v páru.

Nízký roštěnec nebo-li Striploin má pak pouze jeden druh masa. Díky staření si steak zachovává svou šťavnatost a prémiovost i při vyšší propečenosti. Pokud si ale chcete vychutnat kvalitu těchto mas co nejvíce, doporučujeme přípravu medium rare.

V čem spočívá prémiovost masa?

Na kvalitu masa má vliv hned několik faktorů a hlavní z nich je právě způsob jakým se se skotem zachází. Bezstresové zacházení, volný chov a humánní porážka skotu mají vliv na jeho chuť a texturu. Jednou z přísných norem certifikace USDA je i stáří skotu. Maso kategorie "A" je skot v nejmladším stádiu dospělosti, což zaručuje lepší barvu masa, texturu, pevnost a měkkost. Vybírají se vždy mladé kusy, 12-16měsíců staré. V neposlední řadě se kvalita pozná i přímo při pohledu na steak. Všimnout si můžete jemného rovnoměrného mramorování, podle kterého poznáte kvalitní steak. A maso s certifikací USDA je tak vždy té nejvyšší kvality. 

Proces staření

Staření je tou nejkvalitnější úpravou masa a u toho našeho probíhá tento proces hned dvakrát! Maso odebíráme od farmářů z Nebrasky, USA a už při transportu do restaurace probíhá první fáze staření, 30 dní mokrého staření ve vakuu. U nás se pak v našem dry ageru steaky dostařují po dobu až 5 týdnů. Suchým stařením v naší stařící lednici se zintenzivní jeho chuť, vyrovná se pH a maso je značně šťavnatější. Staření ma také vliv na texturu masa. Ta se zjemní na tolik, že maso chutná čerstvě jako po porážce.